Lodówka jest otwarta całą dobę, więc można w niej zostawiać pożywienie o każdej porze dnia i nocy. Są jednak produkty, które nie mogą - ze względów bezpieczeństwa- się w niej znaleźć. Tu przede wszystkim chodzi o surowe mięso, albo produkty na bazie niegotowanych jajek. Mogłoby to być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie jeśli się przeterminują. Dlatego w lodówce znajdziemy wszystko, co potrzebne, żeby dobrze zapakować i opisać produkty.
- Zapewnimy odpowiednie woreczki i marker do opisania, co tam jest i kiedy to włożyliśmy. Myślę, że to po prostu będzie kwestia przyzwyczajenia. W innych miastach takie lodówki już funkcjonują. Musimy postawić na dobro każdego z nas - mówi Dawid Drożdż z opolskiego oddziału PCK.
Nad czystością lodówki, terminami ważności i samym zaopatrzeniem będą czuwały kucharki. I choćbyśmy chcieli się popisać najlepszymi domowymi wyrobami, to w kwestii niektórych produktów będą bezlitosne.
- Musimy niestety unikać domowych majonezów, ciast i kremów. Panie kucharki na pewno zareagują i taki produkt zostanie zutylizowany - dodaje Dawid Drożdż.
Polecany artykuł:
Domowe ciasta bez kremu jednak wchodzą w grę. Tylko trzeba się mocno zastanowić - zrobić sernik z rodzynkami, czy bez?
POSŁUCHAJ CAŁEJ ROZMOWY:
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!